Det å gi gode beskjeder i hverdagen kan falle litt ut og er noe som skjer hos de fleste. Ofte går vi inn i situasjoner der vi har gitt en beskjed flere ganger, eller flere beskjeder i løpet av en kort periode. Det kan bli frustrerende og vi kan miste tålmodighet. Det hender at vi velger den typiske “(…) men jeg har sakt i fra så mange ganger, se på det her, kan du ikke bare ta å (…)? Skal ikke være nødvendig å si noe så mange ganger” i ulike varianter, men med samme kontekst. Her er det viktig å påpeke at vi også har andre feller som vi ofte faller inni; “Kan du (…)”, “vennen min, kan ikke du (…)” og andre varianter av denne måten å be et barn om å gjøre noe på. Det å spørre et barn om noe åpner muligheten for at barnet kan si nei, sier barnet nei så skal dette respekteres. Derfor er det viktig å skille mellom å spørre om noe og å gi en beskjed. Vi har også den klassiske ´rope fra et annet sted´ situasjonen; “Barnets navn (ropt fra kjøkken, stue, inne, badet, et annet rom / sted enn barnet) gjør (…) nå!”. Hvordan kan vi forvente en god dialog og et bra samarbeid i slike situasjoner?
Det er ikke farlig, og ikke noe som tilsier at bæbu-lysene slås på og barnevernstjenesten eller andre kommer i full utrykning. Ingen forventer at det til en hver tid skal være slik at foreldre gir gode beskjeder. Såpass høye forventninger og mål blir for mye å be om, derimot kan det forventes at gode beskjeder blir gitt i løpet av dagen, og at vi ikke bare tyr til de mindre gode beskjedene. Dette er noe vi skal se nærmere på, og finne noen gode løsninger som kan brukes for å øve og å få til et bedre samarbeid med barna. Samarbeid er viktig; nøkkelen er kommunikasjon. Vi må bare finne riktige verktøy å bruke i slike situasjoner. Jeg velger å bruke metoder fra PMTO (Parent management Training – oregonmodellen), et kurs som jeg selv har fullført og anbefaler på det sterkeste;
Hva er en god beskjed?
- når, hvordan og hva barnet forventes å gjøre.
Gode beskjeder er med på å fremme samarbeid og legger et grunnlag for en positiv utvikling i hjemmet og i andre situasjoner; skole, blant venner og i nærmiljøet.
- Vær fysisk nær
- Ha øyekontakt
- Vær så konkret som mulig
- Vær vennlig, men likevel bestemt
- Vær tydelig og bruk enkle ord
- Følg opp beskjeden inntil barnet gjennomfører
- Unngå argumentering
- Velg riktig tidspunkt
- Gi beskjeden direkte
- Unngå spørsmål
Mindre gode beskjeder (dårlige beskjeder)
- Med negative følelser
- For mange ord
- For mange beskjeder på en gang
- Uten å sikre seg barnets oppmerksomhet
- Usikker på seg selv
- Uhøflig
- Uten oppfølging fra voksne
- Spørsmål
Komme du selv på flere eksempler som kan fremme god / dårlig beskjed? Skriv de ned!
Feller som er lette å gå i når vi først skal gi gode beskjeder:
- For mange ord: Nå som du er ferdig med det som du skulle gjøre, må du (…) og husk (…) fordi (…) og ikke glem at du også skal (…) og så må du så klart huske på (…)
- Kjefte/hyle: (Høyrøstet) Du gjør aldri det du skal gjøre! Det ser ut som en grisesti her! Hvorfor kan ikke du være som andre barn!? Jeg blir så lei!
- Vag/uklar: La oss ikke gjøre det mer.
- Fiendtlig og sarkastisk: Kaller du dette ryddig?
- Spørsmål: Hva med å gå og brette sammen noe tøy?
- Depressiv: (Flat stemme og senket blikk) Alt jeg vil, er at du (…) (sukk)
- Langt unna: (Stå på toppen av trappen og roper) Gjør deg ferdig til / med (…)!
- Trusler: Hvis du ikke rydder opp lekene dine nå, så samler jeg dem i en pose og kaster dem i søppelkassen.
- Bedende: Kan ikke du være så snill å gjøre som jeg sier. Være snill å gjøre som (…) sier.
- Stoppebeskjed: Ikke gjør det. Begrens stoppebeskjeder. Følg opp med en startbeskjed. Ikke lek i gaten, hold deg på gårdsplassen.
I innledningen har jeg gitt eksempler på det som anses som mindre gode beskjeder, men her kommer det noen eksempler på gode (samarbeids fremmende) beskjeder;
Når det kommer til å rydde rommet, leker, gjenstander som er slengt rundt i huset osv så kan du ta i bruk denne setningen; “Barnets navn, rydd (…) nå, er du snill”. Her kan du også vurdere om det er viktig med å berøre barnet slik at dere får blikk kontakt, ha en høflig tone, rolig stemme, men bestemt. Er det noe de aller fleste foreldre har opplevd, gjerne flere ganger, så er det barnets høyfrekvente stemme som til tider kan ta helt av. Noen ganger er det greit, situasjonen er den som sier noe om akkurat dette, men det hender at de voksne ønsker innestemme. Prøv å bruk denne setningen; “Barnets navn. Bruk innestemme, er du snill.” – da gjerne med punktene nevnt ovenfor for å få til en positiv opplevelse med å få en beskjed. Du kan også gi konkrete beskjeder som; “Legg de skitne klærne i skittentøyskurven når du har dusjet.” – dette er også en tydelig og god beskjed. Du må ikke alltid ha med “er du snill”, men det er viktig å være bevist på hvordan beskjeden gis (kontakt, nærhet, rolig, høflig, bestemt).
Poenget her er; hvordan du gir beskjeden er det som kan være avgjørende på reaksjonen du får fra barnet. Du kan ikke forvente et 100 % resultat, det blir å forvente for mye. Du kan derimot sette en forventning til ca. 70 % positiv tilbakemelding fra barnet ditt i løpet av dagen. At ikke alt gjøres med en gang du sier det, sånn er det bare noen ganger. Likevel kan dette være med på å endre mønsteret som har gått igjen med “barn som aldri hører, barn som utagerer, barn som (…)” til at barna svært ofte hører, og som kanskje til tider sier nei eller ikke vil høre med en gang – men har en helt annen tone og holdning i forhold til før.
Viktigst av alt; GI ROS!
Når barnet gjør som det har fått beskjed om, så roser du barnet for dette. “Takk for at du (…)”, “Så flink du var som (…)”, “Takk, det satt jeg pris på”, “Så god du er”, osv. Alle barn liker ros! Ros er med på å styrke det vi ønsker mer av. Det gir barn en god selvfølelse.
Hva annet er viktig?
At du som forelder tydeliggjør hvilke forventninger du har til barnets oppførsel. Klare forventninger og regler gjør det enklere for barnet å vite hvilken oppførsel som forventes. Vi vet at barn som har eller står i fare for å utvikle atferdsproblemer, spesielt er avhengig av tydelighet. Det er derfor viktig å ha fokus på det dere ønsker at barnet skal gjøre i stede for hva det ikke skal gjøre. Positivt formulerte beskjeder gir altså bedre samarbeid!
- Vær rolig; Kontroller dine negative følelser. Vær følelsesmessig rolig i ansiktet; i stemmen og i kroppen.
- Få barnets oppmerksomhet; Før du gir en beskjed, gjør noe som forsikrer deg om at du har barnets fulle oppmerksomhet. (Du må selv være oppmerksom. Hold øyekontakt. Ta på barnet.)
- Hyggelig, høflig, respektfullt, men bestemt; Ha et positivt ansiktsuttrykk, hyggelig stemme og bruk høflig språk. Si gjerne “(…) er du snill”.
- Konstater; Ikke formuler beskjeden som et spørsmål eller som alternativer, med mindre du ikke forventer at barnet etterkommer beskjeden. Spørsmål gir inntrykk av valgmuligheter. For eksempel; “Plukk opp lekene dine nå, er du snill” i motsetning til “Du synes ikke at der er på tide å rydde litt i lekene?”
- Si hva som skal gjøres. Barnet vet kanskje ikke hva som skal gjøres eller hva som forventes. Si; “Sett skoene dine i klesskapet” fremfor; “Ikke sleng skoene i gangen”.
- Klart, kort og enkelt; Bruk så få og enkle ord som mulig.
- Konkret og informativt; Ikke forvent at barnet vet noe om oppgaven på forhånd. Ordlegg deg som om du skulle gitt beskjeden til et ukjent barn.
- Ingen diskusjon; Diskusjon øker muligheten for at barnet ikke etterkommer beskjeden.
- Følg opp; Vær fast og hold din posisjon som voksen til barnet begynner å etterkomme beskjeden. Når barnet følger beskjeden, følg opp med å gi ros.
- Nærhet og kontakt; Stå nært barnet, og hold kontakten.
- En ting om gangen; Gi en beskjed av gangen. Flere beskjeder på en gang virker forvirrende og reduserer sjansen for at barnet etterkommer beskjeden.
- Riktig tid og sted; Gi beskjeder på tidspunkt da du kan forvente at barnet kan etterkomme dem. Ikke frem minutter før favorittprogrammet på TV er ferdig eller rett ført han skal på fotballtrening.
- Oppfør deg; Som om du forventer at barnet etterkommer beskjeden.
- Gi barnet tid; Å samarbeide, og etterkomme beskjeder, betyr at barnet starter med det du har bedt om innen 10 sekunder.
PMTO er et lavterskeltilbud til foreldre som har barn som viser atferdsproblemer (3 år – 12 år). Målet med behandlingen er at foreldre og barn skal gjenopprette en positiv relasjon. Opposisjonell atferd skal reduseres, og positiv utvikling skal fremmes. For å få tilbud om PMTO så må dette gå gjennom helsestasjon, helsesøster eller barnevernstjenesten så vidt jeg vet (selv fått dette gjennom helsesykepleier). Da går man gjennom en del spørsmål som man svarer på og får en score fra, denne scoren sier noe om PMTO er det riktige tilbudet eller om det er et annet tilbud som kan tilbys for foreldrene og barna. Det som er viktig med PMTO er at foreldrene er innstilt og virkelig ønsker denne formen for hjelp – det krever nemlig sitt for å oppnå resultater. Opplegget legges opp mot hver enkelt familie og den familiens behov. Det kreves et oppmøte en gang i uken med varighet på 1 time per møte. Dette kan du lese mer om på PMTO sine hjemmesider, eller du kan snakke med helsesykepleier i ditt område. Anbefales virkelig!
Dette er første steget mot en endring. Husk at det tar tid både for foreldre og barn å komme inn i en god rutine, det er viktig å ikke gi opp selv om det er motstand. Små skritt er viktig. I starten kan det være vanskelig og krevende å huske på det å gi gode beskjeder, får du til bare en god beskjed i starten så er dette også kjempe bra! Etter hvert vil det utvikle seg og bli lettere, det vil gå inn i rutiner og være mindre krevende å huske på. En god øvelse til dette er å skrive ned ulike situasjoner som pleier å oppstå i din familie; øv på å gi gode beskjeder i disse situasjonene. Det er viktig å si det du vil barnet skal gjøre, ikke det du ønsker barnet ikke skal gjøre.
Kilder;
- https://www.pmto.no/