Hvem er statsforvalteren? Hva gjør statsforvalteren? Hvor er dette relevant for meg?
“Statsforvalteren er statens representant i fylket og har ansvar for å følge opp vedtak, mål og retningslinjer fra Stortinget og regjeringen. Statsforvalteren er dessuten et viktig bindeledd mellom kommunene og sentrale myndigheter.”
Noe av det Statsforvalteren gjør kan anses å være mindre relevant, eller viktig, for samtlige. Dette innlegget vil vektlegge det som etter min vurdering anses som viktig i en barnevernssak – for deg som part i en barnevernssak.
“Statsforvalteren skal også sørge for rettssikkerheten for den enkelte innbygger, virksomheter og organisasjoner ved å se til at grunnleggende prinsipper som likebehandling, likeverd, forutsigbarhet, uavhengighet, habilitet og rettferdighet blir ivaretatt i forvaltningen.”
Oppgavene til Statsforvalteren er blant annet:
“Statsforvalteren fører tilsyn med barnevernsvirksomheten i kommunen. Dette innebærer blant annet at Statsforvalteren behandler klager på barnevernstjenestens saksbehandling og tar stilling til om barnevernstjenesten har utført sitt arbeid etter barnevernloven og forvaltningsloven.
Statsforvalterener klageinstans for enkeltvedtak som barnevernstjenesten fatter etter barnevernloven. Dette vil i de fleste tilfeller være saker der barn eller foreldre klager over at de ikke får det hjelpetiltaket de ønsker.
Statsforvalteren fører også tilsyn med at barn på barnevernsinstitusjoner får forsvarlig omsorg og god behandling. Videre skal tilsynet se til at barna blir behandlet hensynsfullt og med respekt for den enkeltes integritet. Dette innebærer blant annet at barn som blir utsatt for tvang på en barnevernsinstitusjon, kan klage til Statsforvalteren.”
Her ønsker jeg også å nevne at Statsforvalteren fører tilfeldige tilsyn for å se at barnevernstjenester i kommunene utfører jobben sin på en “riktig” måte, om vi kan si det slikt. At lover og regler opprettholdes, at instansene har riktig kunnskap og kompetanse, at prinsipper og rettigheter overholdes. De passer på at barnevernstjenesten utfører jobben sin på en trygg og god måte.
Statsforvalteren gir også råd og hjelper alle som tar kontakt med dem: barn, ungdom, besteforeldre, mamma, pappa, fosterforeldre, barnevernstjenesten og barnevernsinstitusjoner.
Kan det være til hjelp for meg?
Ja, statsforvalteren gjør en grundig og god jobb etter mitt syn, min forståelse og min erfaring. Jeg har sendt inn to saker på vegne av noen andre og begge sakene har fått medhold. Første saken var en familie som følte at de ikke fikk den hjelpen de trengte, og at barnevernet hadde bestemt seg for å henlegge saken – noe de var sterkt uenig i. Det ble skrevet en klage som ble sendt til statsforvalter, klagen fikk medhold og barnevernstjenesten måtte igjen sette inn tiltak og følge opp familien bedre enn de hadde gjort. Den andre saken var en undersøkelse som ble iverksatt på feil grunnlag og aktiviteter i undersøkelsen var heller ikke etter loven. En klage ble skrevet og sendt inn, denne klagen konkluderte med lovbrudd fra barnevernstjenesten og videre tilsyn i kommunen med ulike oppgaver som måtte være ferdigstilt innen en gitt dato.
Det kan være til hjelp, og det kan være med på å forbedre praksis der det er et behov for dette. Det kan være krevende og legge et press på barnevernstjenesten når slike saker oppstår. Noen ganger vil partene i saken få medhold, andre ganger vil barnevernstjenesten få medhold. Hver sak blir grundig gjennomgått; det er din side av saken og det er barnevernstjenestens side av saken. Dokumenter og utsagn blir fremlagt og gjennomgått, trengs det mer dokumentasjon eller utsagn blir man bedt om dette. Oppstår det noe som du mener er viktig å legge til, så kan du sende inn dette i etterkant. Hver sak får sitt eget saksnummer og egen saksbehandler. Saksbehandleren er nøytral og tar ikke side i saken, den utfører jobben sin i henhold til retningslinjer, lovverk og høy kompetanse innenfor faget.
Vi er alle ute etter et forvaltningsorgan som utfører jobben sin på best mulig måte. Det er ikke ønskelig at det utøves maktmisbruk, eller at en sak blir “trynefaktor” markert. Personlige følelser overfor de som er involverte skal ikke være avgjørende på sakens utfall. Bruk de midlene som eksisterer for å bedre etaten – jeg ønsker ikke mer enn en etat som hjelper barn og familier på riktig vei.
Jeg er i samtale med familien som opplevde urett, jeg har innsikt i all dokumentasjon som er i journalen til familiens barn. Familien ønsker å dele sin sak og sine erfaringer i prosessen – anonymt. Det vil ta tid å ferdigstille denne slik at familien og barnevernstjenesten blir anonymisert. I tillegg må det avventes noe før det kan postes av ulike årsaker, men så fort det kommer et grønt lys blir saken publisert.
Kilder:
https://www.statsforvalteren.no/nb/portal/
https://www.statsforvalteren.no/portal/barn-og-foreldre/barnevern/
https://www.statsforvalteren.no/nb/portal/Skjult-side-Klageknapp/klage-til-statsforvalteren/