Eksamen i barnevernsrett

Første året på skolen er ferdig, det andre året started med et ganske tungt og krevende tema – barnevernsrett.

Forståelsen for barnevernsloven har ikke satt seg før dette emnet, personlig viste jeg ikke at det var så omfattende. Likevel må jeg poengtere at dette emnet er særdeles viktig, og etter min mening skulle det vært en oppfølgning av dette i tredje året. Vi har blitt informert om at alle som tar master i barnevern må ta en nasjonal eksamen i juss, tidligere tall har vist at det ikke har gått særlig bra, spesielt fjordårets. Dette tilsier at det bør settes et noe større fokus på loven og anvendelse av loven.

Vi gjennomgår loven i grove trekk. Dette fordi det ikke er nok timer til å gå gjennom loven i detaljer. Hovedfokuset er satt på akuttvedtak, omsorgsovertakelse, samværsrett, foreldreansvar og adopsjon. Dette er trolig de viktigste punktene i loven, spesielt etter som EMD stadig dømmer Norge i brudd på menneskerettigheter som omgår disse punktene. Det jobbes ikke godt nok rundt gjenforening, noe som skal være sentralt i bestemmelser for omsorgsovertakelse, og det faktum at barnevernspedagoger skal anse omsorgsovertakelse som midlertidig. Det hender at barnevernstjenesten alt bestemmer seg, for tidlig i saker, at plassering utenfor hjemmet skal være langvarig. Dette er feil i mine øyne. Vi har en del å lære.

Hvordan ser hverdagen min ut akkurt nå? (Tekst fortsetter under bildene)

Den ser slik ut; barnevernsloven sett i sammenheng med menneskerettigheter. Legalitetsprinsippet og proporsjonalitetsprinsippet. Det skal være hjemmel i lov, og vedtaket skal være egnet, rimelig og behovet skal være til stede. Det skal være nødvendig. Minste inngreps prinsipp skal alltid anvendes; er det nødvendig med omsorgsovertakelse eller kan andre hjelpetiltak / pålagte tiltak gi tilfredsstillende forhold? Er sakens omfang dokumentert godt nok (her bør svaret være ja…!) og hvordan skal familien følges opp om det besluttes at omsorgsovertakelse er den beste løsningen? Samvær – med hensikt i at foreldre og barn skal gjenforenes. Hvor står det i loven at (…)? Hvilke rettigheter skal tas i betraktning? For det er ikke slik at vi slavisk jobber kun etter en lov, vi skal forholde oss til langt flere bestemmelser enn det barnevernsloven har å tilby.

 

Et spennende, men krevende emne. Et emne som er særdeles viktig for å kunne forhindre at foreldre og barn utsettes for unødvendig belastning og skade. For at barn blir ivaretatt på en god måte. Barn har rett på omsorg og beskyttelse. Dette kan vi gå inn på ved en annen anledning, men akkurat nå så er fokuset på å være så godt forberedt som over hode mulig til eksamen. Eksamen ligger å venter like rundt hjørnet. Det kan også nevnes at det har vært personlige forhold som har gjort at det ikke har vært så enkelt å sette av noe tid til annet enn lesing —> har måtte påklage en sak til statsforvaltningen fordi mitt barns behov ikke blir ivaretatt på de andre arenaene enn i hjemmet. Det kan også være en fortelling til senere anledning, og forhåpentligvis fremstille problemer i samfunnet som ikke tas alvorlig nok. 🙂

 

Jeg ønsker alle en fortryllende dag! Så skal det snart komme relevante, nødvendige og interessante innlegg så fort eksamen er innlevert.

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg